ZDROWE TŁUSZCZE

utworzone przez | kwi 11, 2024 | Facebook | 0 komentarzy

ZDROWE TŁUSZCZE

Na żadnej diecie nie należy rezygnować z tłuszczu! To bardzo potrzebny makroskładnik. Odpowiada m.in. za wchłanianie witamin, regulowanie układu hormonalnego i kondycję skóry. Jeżeli sportowiec nie będzie jadł tłuszczu, może doczekać się bardzo poważnych problemów, rzutujących na dojrzewanie!

Najważniejsze jest to, by w diecie znajdowały się przede wszystkim tłuszcze nienasycone.

– OLIWA Z OLIWEK – to tłuszcz jednonienasycony, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogata w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed uszkodzeniami. Oliwa z oliwek jest również dobrym źródłem witamin E i K.
– AWOKADO – to również tłuszcz jednonienasycony, który jest bogaty w potas, błonnik i witaminę K. Awokado jest dobrym wyborem na śniadanie, przekąskę lub dodatek do sałatek. Można z niego zrobić m.in. zdrowy zamiennik Nutelli, czy smakowitą pastę kanapkową.
– RYBY tłuste, takie jak łosoś, halibut, makrela i sardynki, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego i układu odpornościowego.
– ORZECHY, takie jak migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe i pistacje, są dobrym źródłem tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Orzechy są również bogate w błonnik, białko i witaminy.
– NASIONA, takie jak nasiona chia, nasiona lnu i nasiona słonecznika, są dobrym źródłem tłuszczów wielonienasyconych, w tym kwasów omega-3. Nasiona są również bogate w błonnik, białko i witaminy.

Jak widzisz, nie ma mowy o tłustym mięsie, smalcu czy maśle. Są one bowiem pełne tłuszczów nasyconych – tych, które dla ogólnego zdrowia należy ograniczać. Trzymaj się listy wymienionej wyżej, bo to właśnie źródła tłuszczu, które powinny na stałe zagościć w kuchni.

foto:semco.pl
źródło:spilkarza.pl